IX. HOGYAN ÉLJÜK MEG A SZENT ÉVET?

 

Melyek a legfontosabb élmények, amelyeket egy hívőnek át kell élnie az Irgalmasság szentéve alkalmából?

 

Meg kell nyílnia isten irgalma előtt, meg kell nyitnia önmagát és a szívét, engednie kell, hogy Jézus odalépjen hozzá, bizalommal kell a gyóntatószék elé járulnia. És igyekeznie kell irgalmasan viselkedni másokkal.

Bővebben: IX. HOGYAN ÉLJÜK MEG A SZENT ÉVET?

VIII. IRGALOM ÉS SZÁNALOM

Milyen hasonlóságok és milyen különbségek vannak az irgalom és a szánalom között?

 

Az irgalom isteni, több köze van bűneink megítéléséhez. A szánalom inkább emberi jellegű. Azt jelenti, hogy együtt érzünk valakivel, nem nézzük közömbösen mások fájdalmát, szenvedését.

Bővebben: VIII. IRGALOM ÉS SZÁNALOM

VI. PÁSZTOROK, NEM TÖRVÉNYTUDÓK

Létezik irgalom, ha valaki nem ismeri fel a saját bűnét?

 

         Az irgalom létezik, de ha valaki nem akar részesülni benne… Ha nem ismeri fel magában a bűnöst, az azt jelenti, hogy nem érzi szükségesnek. Az ember néha nehezen érti meg, mi is történt vele. Néha elcsügged, azt hiszi, nem lehetséges felállni. Vagy inkább ragaszkodik a sebeihez, és úgy tesz, mint a kutya: nyalogatja sebeit. Ez narcisztikus betegség, amely keserűséghez vezet. Van valami élvezet a keserűségben, de az beteges élvezet.

Bővebben: VI. PÁSZTOROK, NEM TÖRVÉNYTUDÓK

VII. BŰNÖSEK LEHETÜNK, DE ROMLOTTAK NEM

Az irgalmasságnak közéleti vonatkozása is van? Milyen hatása lehet a társadalmi életre?

 

Hogyne, természetesen van. Gondoljunk csak a XIX. Század végi Piemontera, az Irgalmasság házaira, az irgalmas szentekre, a Cottolengóra, Don Cafasso az akasztófához kísérte a halálraítélteket. Gondoljunk csak arra, mit jelent manapság az a munka, melyet Boldog Kalkuttai Teréz anya kezdett, és amely szembemegy minden emberi számítással: arra áldozni az életünket, hogy az időseket és a betegeket segítsük, hogy a legszegényebbek méltó körülmények között, tiszta ágyban halhassanak meg. Ez Istentől jön. A kereszténység felvállalta a zsidó hagyományt, a próféták tanítását arról, hogy oltalmazni kell az árvákat, az özvegyeket és az idegeneket. Az irgalmasság és a megbocsátás a társadalmi kapcsolatokban és az országok közti viszonyokban is fontos szerepet tölt be.

Bővebben: VII. BŰNÖSEK LEHETÜNK, DE ROMLOTTAK NEM

V. TÚLZOTT IRGALMASSÁG

Mit kezdhetünk a „tékozló fiú” példabeszédben szereplő idősebb fiú komplexusával? Időnként az egyházon belül is hallani lehet: ez már túlzott irgalom! Az egyháznak el kell ítélnie a bűnt…

Bővebben: V. TÚLZOTT IRGALMASSÁG

Szent István Király Plébánia Makó Belváros, 6900 Makó Szent István tér 22.