Szent László zarándoklat Nagyváradon

2017. április 21-22 –én, Szent László zarándoklaton vehettünk részt Nagyváradon.

Az utat a Szeged – Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének dolgozói szervezték, az egyházmegye különböző plébániáján dolgozó civilek / önkéntesek számára. Közülük néhányan kapcsolódhattunk be ebbe a lelki, közösségi élménybe.

 

41 személy indult útnak a Szent László év alkalmából, hogy Nagyvárad történelmén keresztül, még jobban megismerhessük szent királyunk életét, személyét. Mielőtt azonban felfedeztük volna Nagyváradot, Nagyszalontán álltunk meg, hogy megtekintsük a Csonka toronyban az Arany János emlékét őrző kiállítást, és meghallgassunk egy magával ragadó, élvezetes kiselőadást a város múltjáról és híres szülöttjeiről.

Nagyváradra érve először a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt székesegyházat tekintettük meg, majd a püspökség épületét bejárva, az ottani kápolnában vettünk részt szentmisén, melyet Kondé Lajos pasztorális helynök mutatott be. Lajos atya az önkéntes munka fontosságát hangsúlyozta a szentbeszédben, és bíztatott minket, hogy bátran vállaljuk fel ezeket a feladatokat.

Az este hangulatos és építő jellegű beszélgetéssel telt, a plébániai közösségek életével kapcsolatos kérdések mentén.

Szombat délelőtt Nagyvárad gazdag történelmi és kulturális emlékeivel ismerkedhettünk meg, délután pedig a vár falai közt idézhettük fel a múlt eseményeit egy nagyszerű idegenvezető szívből jövő elbeszéléseinek segítségével.

A város megismerésén túl nagy értéke volt ennek a két napnak az ismeretségek kialakulása, meghallani más plébánia közösségek jól működő rendszerét, nehézségeit, próbálkozásait.

Hálát adunk a Jóistennek, hogy megvalósulhatott ez a zarándokút. Köszönetünket szeretnénk továbbá kifejezni a Szeged – Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének dolgozói számára, akik megszervezték az utazást, valamint a nagyváradi Vallásturisztikai Iroda munkatársainak, köztük Lakatos-Balla Attilának, akik munkájukkal szintén hozzájárultak ennek a közösségépítő programnak a megvalósulásához.

Reiszné Surinás Piroska és Baranyi Katalin

A képek ITT láthatók.

Szent István Király Plébánia Makó Belváros, 6900 Makó Szent István tér 22.