Hétfejű sárkány, vagy hétfejű tündér?

Zoltán atya meghívásának eleget téve tartott a minap előadást plébániánkon Keszeli Sándor. A tanár úr a fiatalok hitbéli nevelésének időszerűségéről, az új evangelizáció fontosságáról beszélt.

 

Időszerű kérdéseket boncolgatott az elsőre meglehetősen furcsa címet viselő előadás. Hétfejű sárkány, vagy hétfejű tündér? Tette fel a kérdést a címben az előadó, Lázár Ervin művére is utalva. Az ifjúság hitbéli nevelésével foglalkozók és az evangelizációban részt vevők szemlélete és felkészültsége volt az ami elsősorban a figyelem középpontjába került. A hallgatóság soraiban pedagógusok, hitoktatók és olyan testvérek foglaltak helyet, akik valóban tenni akarnak  a plébániai élet felvirágoztatásáért, összetartó közösségek kialakításáért, és ebben már korábban bizonyítottak is.

 

Az előadásban elhangzott egy rémisztő adat, miszerint a különböző felmérések azt támasztják alá, hogy a nemhívő fiatalok aránya folyamatosan nő, a hitüket gyakorlók aránya pedig már 10% alá csökkent. Egy másik kimutatás viszont azt bizonyította be, hogy nagy része a fiataloknak igen is nyitott a hit irányába.

A kérdés az, hogy milyen módszertani és szemléleti megújulásra van szükség ahhoz, hogy a plébániai élet felfrissüljön és felpezsdüljön.

A választ maguk a jelenlévők adták meg, akik az előadás után két csoportra bontva vitatták meg az elhangzottakat. Többirányú elmozdulásra lenne szükség és a nyitottság fogalmának átértékelésére. Nem elég a "várunk nálunk" felfogás, igen is oda kell lépni a fiatalokhoz, meg kell őket keresni és szólítani ott, ahol ők szívesen tartózkodnak, akár formabontó stílusban is. Meg kell mutatni, hogy az egyház és a hit közösségi erejét megélni fantasztikus dolog és, hogy ez az épülésüket és végső soron az üdvösségüket szolgálja. Egyszóval lépnünk kell, hogy akik valóban nyitottak de nem mernek lépni azokat mi szólítsuk meg, minél hatékonyabban.

Az előadás után még hosszú ideig még együtt maradtunk, hogy értékeljük közösen az elhangzottakat és önálló kis csoportokba verődve egy-egy finom pogácsa és egy bögre forró tea mellett vitattuk meg a gondolatainkat. Ez a kellemes este is bizonyította, hogy valóban képes a közösségünk együttműködésre és kellően nyitottak is vagyunk az új dolgokra. Reméljük, hogy ennek a kezdeményezésnek lesz folytatása és hamarosan eredménye is.

Ide kapcsolódó hírről számolt be a napokban az index.hu is. Humberto Alvarez is legrövidebb utat keresi, hogy eljuttassa mondanivalóját a vasárnapi misére járó gyerekekhez: szuperhősös ruhában tartja a ceremóniákat, és szenteltvizes vízipisztollyal locsolja a hívőket. A  papi ruhájára Supermant, Batmant és egy villogó szemű Pókembert vasaltatott, szerinte ugyanis új utakat kell találnia az egyházának, hogy fenntartsa a fiatalabbak figyelmét a hit iránt. Gyerekeknek szóló miséin a szuperhősöket referenciaként is használja a Jézus életéről szóló bibliai történeteihez. Ez is megközelítése az új evangelizációnak?

Szent István Király Plébánia Makó Belváros, 6900 Makó Szent István tér 22.