Beszámoló az adventi hangversenyről

 

Plébániánk a tavalyi nagy sikerű rendezvény folytatásaként idén is adventi hangversenyt rendezett december 14-én, szombaton, melyen most is három kórus műsorában gyönyörködhetett a hallgatóság.

 

A koncert kezdetére zsúfolásig megtelt a templom. Zoltán atya köszöntője után a Bartók Kicsinyek Kórusa Daróczi Szilvia vezetésével adott elő latin nyelvű, egyházi témájú és különböző karácsonyi kórusműveket. Ezt követően a nagyobb gyerekek alkotta Bartók Gyermekkórus, Gilinger Ildikó vezénylésével mutatta be ünnepi műsorát.

 

A gyermek hangon megszólaló karácsonyi dallamok megérintették, felemelték a jelenlevőket. Ezután Túrmezei Erzsébet A harmadik című versét hallgathatta meg a közönség, majd meggyújtottuk a harmadik gyertyát, az öröm gyertyáját templomunk adventi koszorúján. Az idén 25. születésnapját ünneplő, volt karnagyuk tiszteletére immár Dr. Mihálka György Vegyeskar Makó néven bejegyzett kórus műsora következett, melyet szintén Gilinger Ildikó dirigált. Franz Schubert sokak által ismert és kedvelt Ave Maria című remekművét Mandákné Dányi Beáta adta elő a közönség nagy örömére, valamint szólót énekelt Liszt Ferenc Tengerárban című darabjában is. A koncert folyamán zongorán kísérte a zeneszámokat Benkő Zoltán. A zongora mellett fuvola, hegedű, triangulum, cintányér kíséretek színesítették a kórusműveket, melyek latinul, angolul és magyarul csendültek fel. Zárásként három jól ismert karácsonyi népéneket szólaltatott meg a három kórus, melybe a közönség is bekapcsolódott, így mindenki átélhette a közös éneklés örömét. Mivel ez egy jótékonysági koncert volt, a résztvevőknek lehetőségük volt az adakozás örömét is megtapasztalni. Az összegyűlt pénzadományt, a helyi rászoruló családok támogatása céljából, tartós élelmiszerek és tisztítószerek vásárlására fordítjuk.

 

A templomból kilépve, igaz nem fogadott minket a tavalyihoz hasonló hóesés, de a szeretetvendégség hangulata ugyanolyan csodálatos volt. Meleg teával, forralt borral, kaláccsal, süteménnyel kínálták az önkéntesek a vendégeket. A gyerekek nagy örömére volt állatsimogató, és egy szamár hátára is felülhettek. Lehetett vásárolni mézeskalácsot, szentírást és asztaldíszeket, az ezekből befolyt összeg szintén a rászoruló családok segítésére lesz fordítva.

 

Úgy gondolom, ismét egy csodálatos estét tölthettünk együtt. Köszönet illet mindenkit, aki hozzájárult a program sikeréhez! Köszönjük a részvételt, azoknak, akik megtisztelték rendezvényünket, és hála minden anyagi támogatásért is!

Írta: Baranyi Katalin

 

 

Szent István Király Plébánia Makó Belváros, 6900 Makó Szent István tér 22.