Beszámoló a máriaradnai zarándoklatról

 

Magyarok Nagyasszonya ünnepe - zarándoklat Máriaradnára

Aki zarándokol, nem kirándul, nem bámészkodik, nem sétálgat. A zarándok nem turista. Sokkal inkább olyasvalaki, aki egész életét egy útnak fogja föl, s e hosszú út folyamán akár többször is útra kel kisebb távolságokra, hogy lelkileg megerősödjön, erőt gyűjtsön az előtte álló útszakaszra. Ezért indultunk el október 8-án Máriaradnára, az ősi Csanádi Egyházmegye búcsújáró helyére.

Egy zarándoklaton sokmindent megtanulhatunk. Például azt, hogy legyünk nyitottak a meglepetésekre - amikor már azt hittük, lekéssük a mise kezdetét, kiderült, hogy még majdnem egy óránk van addig. Elsajátíthattunk valamit a hit erejéből - úgy zengett, harsogott az ének a nép ajkán, mint errefelé ritkán. Végül, de nem utolsó sorban megtapasztalhattuk, miért fontos az összefogás. A zarándok ugyanis ritkán jut előre, ha csak a maga erejére támaszkodik. Ezen az úton közösen, egymást erősítve vettünk részt: maroslelei hívek, az egyházi iskola tanárai, nővérei és diákjai, valamint plébániánkhoz tartozó keresztények. Ha egymást nem támogatjuk, ha nincs összefogás, nem haladunk előre. Ha viszont igen, közel kerül a megújulás.

Az idei év belső megújulása után jövőre visszatérhetünk Radnára, ahol immár a külsejében felújított bazilika fog várni minket.

Zoltán atya

 

 

 

Szent István Király Plébánia Makó Belváros, 6900 Makó Szent István tér 22.