Templomfelújítás 2020

Megkezdődtek a felújítási munkálatok

A régi padok elbontásával február 5-én kezdetét vette a templomhajó felújítása: az új aljzat elkészítése és a padok cseréje. A kőműves munkát Takács József irányította, a padokat Szűcs Gábor asztalos mester készíti. Február 6-án a padok bontásakor pontosan feltárult, amit addig csak sejtettünk: a padozat alatt csak (rendkívül vizes) tégla, valamint föld található. A padokat tartó padozat tölgyfából készült, ami minden valószínűség szerint eredeti, vagyis 250 éves. Az egyik térdeplő alján egy ceruzával készült feliratra bukkantunk: „Javítottam 1977. május 3-12-éig. Szép napos idő volt és 28-32 Celsius fok meleg.” Kecskeméti Zsigmond asztalos mester.

  

Betonozási munkálatok

Február 18-án fény derült arra, hogy a Csepregi Imre által építtetett oldalkápolna talaja miért púposodott föl az utóbbi években. A munkások a betonozás előkészítése közben jókora vastagságú fagyökeret találtak a kápolna alatt. A plébánia téglafalánál található császárfa keresett magának nedvességet a templom alatt.

Február 19-én, miután a szükséges földmennyiséget kitermelték, a munkások 4 cm vastagságban homokággyal fedték be a templomhajót. A konténerekbe hordott tégla és föld mennyisége mintegy 100 köbméter volt.

 Február 21: Két nap alatt beterítették az alsó, 5 cm-es szerelőbeton-réteget.

 

Burkolólapok megérkezése

Március 6-ára befejeződött a felső betonréteg elkészítése. Minden rendben haladt. Ezután a száradás ideje következett, míg vártuk, hogy az új mészkőlapok Németországból beérkezzenek a forgalmazó érdi telephelyére.

Március 16-án, reggel megérkezett a kamionszállítmány: a templom új mészkőlapjai 230 négyzetméter felületre, 8 raklapon. Jura típusú, beige színű, matt csiszolt.

 

Elkészült a templom ajzatburkolata

Május 18-án megtörténtek az utolsó simítások a templom burkolatán. Miután elkészült a fugázás, ma impregnáló réteget kapott az új mészkőburkolat. Ezzel a belső felújítás első része elkészült! Istennek legyen hála! Kiegészítésként még a hajó oldalfalai kaptak egy műkőből készült burkolást 80 cm magasságig, folytatva a szentélyben látható lábazatot.

   

Szent István király plébániatemplom felújítási munkálatai 2020.

Festés, hangosítás, padok

Július 8-án elkezdődött a szentély fehér felületeinek festése. Az asztalos műhelyben a háttámlák festési munkái zajlottak. Ez idő alatt készült el a templom új hangosító rendszere: nyolc új hangfal került elhelyezésre, egy modern erősítő és keverő pedig a sekrestyében kapott helyet.

 

Hamarosan elkészülnek templomunk új padjai...

Az asztalos műhelyben a már a padtömbök utolsó darabjai, az első és hátsó keretek készülnek.

    

Padok összeállítása

Látványos kép tárul a templomba ellátogatók elé Szűcs Gábor asztalosmester munkája nyomán. Az új padok már össze is vannak állítva. Apró kiegészítések, rögzítések, a térdeplők berakása van még hátra. A fotókat Szabó Anitának köszönjük.

 

MEGHÍVÓ

"... nem dőlt össze, mert kősziklára volt alapozva." (Mt 7,25b)

Tisztelettel meghívjuk egyházközségünk hálaadó szentmiséjére, melyet a Szent István Király Plébániatemplom belső felújítása és új padjainak elkészítése alkalmából 2021. augusztus 19-én, 18 órakor tartunk.

A szentmisét bemutatja Kondé Lajos püspöki helynök.

Közreműködik Nagy Péter orgonaművész.

Köszöntőt mond Soltész Miklós államtitkár és Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Tisztelettel: Pálfai Zoltán plébános és Dr. Nagy Jenő világi elnök

Hálaadó szentmise a felújítási munkálatokért

Az ünnepi alkalomra virágdíszbe borult és megtelt templomunk. Elérkezett a pillanat, hogy méltó módon adjunk hálát a belső felújításokért.

Ne veszítsétek hát el bizalmatokat, mert nagy lesz annak jutalma.