Aktuális hirdetések

2020.11.22.

Plébániai hírlevél 2020. november 22. – Krisztus Király vasárnapja

Krisztus Király ünnepének előestéjén, nov. 21-én, szombaton, 17 órától ismét világméretű szentségimádás lesz a NEK jegyében, melybe a belvárosi templom is bekapcsolódik. Szeretettel várunk mindenkit.

https://corpusdomini.iec2020.hu/#/esemeny/1027

A héten elkészültek az új padok, így a belvárosi szentmiséken most szombat estétől már a hajóban ülhetnek a testvérek. Köszönet mindazoknak, akik a pénteki takarításban segítettek. Figyelem! A vírushelyzet miatt Újvároson adventben is a TEMPLOMBAN tartjuk a vasárnapi szentmiséket.

28-án, szombaton „nyílt órákat” tartunk templomunk új padjairól. 10 ill. 15 órától jöhetnek az érdeklődők. Szűcs Gábor asztalos mesterrel állunk rendelkezésükre. Szívesen válaszolunk kérdéseikre, szabadon lehet fényképet készíteni ill. feltárjuk az építkezés kulisszatitkait. A templom ünnepélyes átadására a járványhelyzet miatt csak jövőre kerül sor.

A jövő vasárnap advent első vasárnapja. A 9 órai misében ünnepélyesen gyújtjuk meg a koszorú első gyertyáját. Advent hétköznapjain, hétfőtől SZOMBATIG reggel 6 órakor hajnali, rorate miséket tartunk Belvároson. A szervita kápolnában adventben NEM LESZNEK hétköznapi misék.

Elkezdjük tartós élelmiszer gyűjtésünket rászoruló családok számára. Kérjük, hogy CSAK cukrot, olajat, száraz tésztát, valamint házi lekvárt és befőtteket ajánljanak fel. Hozhatják szentmisékhez kapcsolódóan bármely templomunk sekrestyéjébe, vagy hivatali időben a belvárosi plébániára. Határidő: dec. 6.

A decemberi Adoremusok megérkeztek. Átvehetők a sekrestyében. Aki a jövő évre rendelni szeretne, az egy évre szóló 6000 Ft-os ár befizetésével megteheti a sekrestyében dec. 13-ig. Az előfizetéshez legalább 10 jelentkező szükséges.

 

Az új padok rögzítése és a szegők felrakása befejeződött. A rézlemezek és a térdeplők elhelyezése is megtörtént. Deo gratias!

A járvány közvetlen közelünkbe ért. Egyre több paptestvér is elkapja a vírust. Továbbra is imádkozzunk beteg testvéreinkért és az egészségügyben szakadatlanul helytállókért!

 

Püspöki karunk járványhelyzettel kapcsolatos legújabb rendelkezései alább olvashatók. Ennek értelmében Makón a szentmisék helye és időpontja változatlan. A plébániai gyermek- és felnőtt csoportok személyesen sajnos nem találkozhatnak.

https://www.magyarkurir.hu/hazai/az-mkpk-uj-kozlemenyt-adott-ki-jarvanyhelyzet-alakulasa-miatt

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) körlevelet intézett a hívek felé Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva. A múlt vasárnap felolvasott levél itt olvasható.

https://www.magyarkurir.hu/hazai/az-mkpk-korlevele-arpad-hazi-szent-erzsebet-unnepere

 

Újra megtalálni a reményt és a szolidaritást címmel üzenetet tett közzé az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE). Ebben az EU-s intézményekhez és a tagállamokhoz fordulnak, amelyek ezekben a napokban tárgyalnak a Covid-19-járvány utáni támogatási és fejlesztési lehetőségekről. Az európai főpásztorok radikális változást remélnek.

https://www.magyarkurir.hu/hirek/az-eu-puspokei-valsagbol-teremtsunk-egy-jobb-vilagot

 

Hogyan éli meg a járványhelyzetet egy 107 éves asszony? Nancy nagyi levele az alábbiakban olvasható:

https://katolikus.ma/ezt-el-kell-olvasni-egy-107-eves-ir-asszony-levele-arrol-hogyan-gyozzuk-le-a-covid-okozta-rosszkedvunket/

 

Thomas Merton naplójából:

A XX. század egyik legkedveltebb lelkiségi írója, a felnőtt korában megtért, majd trappista szerzetessé váló Thomas Merton a következőképpen élte meg betegségét. Naplóját olvasgatva bukkantam rá a következő sorokra. Megfontolásra ajánlom.

  1. március 19. Megfáztam, majd influenzát kaptam, s lekerültem a betegszobára. Milyen közel van Isten ebben a szobában! Az emberek jelenléte körülöttem mindig megosztja figyelmemet a világ és Isten között. Nincs más tennivalód, mint Istenre hagyatkozni és Istent szeretni! (…) A csend és a magány: az élet legnagyobb fényűzése. Mennyire folyamatosan vonz a csönd! Bármibe belefogsz, így szól: „Gyere vissza egy pillanatra! Légy csöndben! Pihenj meg Istenben!” Ez volt életem egyik legszebb napja, de ehhez sem akarok ragaszkodni.

 IMA

Évközi 34. vasárnap: Az Országot birtokba vevők imája (Mt 25,31-46)

                Hálát adunk Neked, Urunk, a Te nagy jóságodért, hogy elkészítetted nekünk Országodat, és megadod nekünk kegyes irgalmadat, megbocsátod bűneinket, és trónod elé járulhatunk. Kérünk, Urunk, amíg e világ útjain járunk, erősíts meg bennünket, hogy észrevegyük az éhezőkben, szomjazókban, a ruhátlanok, betegek és rabok szenvedésében a Te szenvedésedet, hogy minden rászoruló testvérünknek segítségére, javára lehessünk, és örömmel fogadjuk közénk őket. Tested és Véred legyen támaszunk, hogy felismerjünk Téged minden emberben, és emberi kicsinységünkben is viszonozhassuk a Te nagy szereteted. Így jöjjön el, Urunk, a Te Országod, s legyen meg a Te akaratod. Amen.

Hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts minden türelemmel és tudománnyal.