Aktuális hirdetések

2022.05.15.

Plébániai hírlevél 2022. május 15. – Húsvét 5. vasárnapja

 

Május hónapban a szentmisék után a loretói litániát imádkozzuk.

EGYHÁZMEGYEI ZARÁNDOKLAT. Szombaton, május 14-én lesz az egyházmegyei zarándoklat Óföldeákra. A gyalogosok reggel 6 órakor, a kerékpárosok reggel 8 órakor gyülekeznek a belvárosi templom előtt. A szentmise az óföldeáki erődtemplom előtt 15 órakor kezdődik. Szeretettel várunk mindenkit.

MEDJUGORJE. Plébániánk terve, hogy októberben zarándoklatot szervezünk Medjugorjéba. Ezzel kapcsolatban vasárnap, május 15-én, az esti szentmise után, 19 órakor kedvcsinálót tartunk a kis kápolnában. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

MINDSZENTY-SZOBA. Május 28-án, szombaton kerül sor a plébánia épületében található Mindszenty-szoba átadására. Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik a belvárosi templomban, melyet Kiss-Rigó László megyés püspök mutat be. Előző este 17.30-kor a szentéletű bíborossal kapcsolatban kerekasztal beszélgetés lesz a József Attila Városi Könyvtárban. Szeretettel várunk mindenkit!

NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA. Június 4-én, szombaton, 17 órakor ökumenikus istentiszteletre kerül sor a szervita kápolnában a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Szeretettel várunk mindenkit!

MŰSORVÁLTOZÁS. Pünkösdhétfőre tervezett plébániai kirándulásunk helyszíne megváltozott. A bélapátfalvi templomot renoválják, ezért Nagybörzsönybe utazunk. A részvételi díj változatlan: 6500 Ft/fő. Jelentkezés az összeg befizetésével Fidelis nővérnél lehetséges. Ha valaki visszamondaná az utat, szintén nála teheti meg.

ÉRTÉK-TÁR(GY). Ajánlom szíves figyelmükbe a 250 éves templomunk kincseit bemutató új sorozatunkat plébániánk youtube csatornáján és facebook oldalán. A következő epizódok a templom építéstörténetét fogják bemutatni. Köszönet mindazoknak, akik időt, energiát fektetnek a készületbe, a felvételekbe.

 

A templomszentelés évfordulójának programtervezete

1772 - 2022

Május: Engl Antal püspök címerének átadása; művészeti pályázat iskolások részére

Május 25.: Jótékonysági futás.

Június 6., Pünkösdhétfő: plébániai kirándulás Nagybörzsönybe

Június 10.: Ünnepi hangverseny a Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral a templomban.

Június 15. SZIGNUM nap a 250-es szám jegyében.

Július 30.: motoros zarándoklat templomunkba, és görögkatolikus szent liturgia Kocsis Fülöp érsekkel

Augusztus 20.: ünnepi szentmise az ősi Csanádi Egyházmegye három püspökével. Jubileumi kötet bemutatása.

Szeptember: történeti, tudományos emlékülés

Október: plébániai zarándoklat

November: faültetés; elsőáldozottak, bérmáltak, házasultak megáldása

December: adventi kórushangverseny

 

 

IMA

Ferenc pápa imája Szűz Máriához 2021. szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya napján Szlovákiában:

Hétfájdalmú Miasszonyunk, testvérként gyűltünk össze előtted, hálásan az Úr irgalmas szeretetéért. És te itt vagy velünk, ahogyan az apostolokkal a cenáculumban.

Egyház Anyja, szenvedők vigasztalója, bizalommal fordulunk hozzád, szolgálatunk örömeiben és fáradalmaiban. Tekints ránk gyöngéden, és fogadj két karodba.

Apostolok Királynője és bűnösök Menedéke, aki ismered emberi korlátainkat, lelki kudarcainkat, a magány és az elhagyatottság fájdalmát: gyógyítsd be lágyan sebeinket.

Isten Anyja és a mi Édesanyánk, rád bízzuk életünket és hazánkat, rád bízzuk püspöki közösségünket. Esdd ki a kegyelmet, hogy mindennap hűséggel éljük meg a szavakat, melyeket Fiad, Jézus tanított nekünk, és amelyekkel most őbenne és ővele Istenhez, a mi Atyánkhoz fordulunk.

Istenünk, aki megadod Egyházadnak, hogy kövesse a boldogságos Szűz Máriát Krisztus szenvedésének szemlélésében, add meg nekünk az ő közbenjárására, hogy egyre inkább hasonuljunk egyszülött Fiadhoz, és eljussunk kegyelme teljességére. Aki él és uralkodik mindörökkön örökké. Ámen.

Hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan! Ints, kérj, buzdíts minden türelemmel és tudománnyal.