BÖJT-IDŐZŐ 15.

„…kell valami szabadítót mondani
a kapuk alatt
mielőtt tompán becsukódnak.” (Nagy Gáspár)
 
Ezt a mondatot különösen találónak érzem olyankor, amikor sok mindent mondunk egymásnak. Vajon tudunk-e kellő időben kellő szót, jó szót mondani? Beszélünk – néha úgy, hogy elfeledjük vele az igazságot, néha úgy, hogy megtudjunk valamit a másiktól. Mondatok, szavak, beszéd. Újra beszéd.
 
Olyan kevés a csönd, de amikor beszélünk, vajon tudunk-e jó és rossz, tájékoztatás, hírek, áldás és átok között valami szabadítót is mondani a másiknak? Kinyílnak előttünk utak, lehetőségek, és becsukódnak. Vajon akkor, amikor beszélünk valakivel, eszünkbe jut-e néha, hogy talán ez az utolsó szó, amit mondunk neki, vagy talán ez az első, ami elindítja őt valahová?
 
Az idő szorításában, a sokféle rohanás és a beszédkényszer világában vajon van-e a másik számára szabadító szónk, azaz lehet-e olyan viszonyt kialakítani a másikkal, hogy ne csak várjunk tőle, ne csak utasítást adjunk, hanem számára a maga helyzetében valami jót, valami áldásosat, valami szabadítót, valami továbbvivőt, valami reménységet keltőt mondjunk?
 
Különösen mostanában, amikor újra erőt vesz rajtunk egy bizonyos pesszimizmus, a sorsot, a jövőt, az életünket, gazdasági helyzetünket, emberségünket, létünket, egész Európát és a világot illetően. Vajon ebben az időszakban tudunk-e valami bíztatót, valami szabadítót, valami felszabadítót mondani?
 
(Harmati Béla, nyugalmazott evangélikus püspök gondolatai az Egy csepp emberség c. kötetből)
 

Örömmel adjatok hálát az Atyának, aki méltókká tett titeket arra, hogy nektek is részetek legyen a szentekkel a világosságban.